Rabu, 15 Jun 2011

Menu sempena harijadi mama - Puding Trifle & Siakap Kukus Asam Boi


Jumaat ni mama tercinta akan pencen menjadi pesara cikgu. So, sabtu ni abah plan nak buat makan2 sket untuk kawan2 mama. Abah suruh masak Puding Trifle dan Siakap Kukus Asam Boi. Camne jadinya akan diupdate ok? Resepi puding trifle seperti berikut :

Bahan-bahan Puding Trifle( 5-7 )

* 1 tin susu cair
* 1 sd besar gula
* 4 sd besar tepung kastard
* 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
* ½ biji kek gulung sederhana saiznya
* 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
* 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
* 1 mangkuk air panas

Cara-cara

1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
(credit to myresepi.com)

Beli kek gulung kat giant. Dah cuba kek gulung kedai lain tapi yang giant paling sedap. Tepung kastad pakai bird custard sebab baunya wangi & teksturnya cantik. Hidang dalam mangkuk yang lutsinar (transparent).

Resepi siakap kukus nanti saya upload ye sbb gambarnya takde ;-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan